Bluesaanzee

Daan Overkleeft Fotografie

2008 Family Style

2011 Blues Lee

Dana Fuchs 2011

De levensloop van de 41-jarige zangeres uit Florida is nogal heftig. Ze kende een zware jeugd met een autoritaire vader, liep van huis weg, raakte aan de drugs, verloor familieleden (zo pleegde haar zus zelfmoord) en was stripper in een nachtclub. De liefde voor de blues bracht Dana naar New York. Daar werd ze ontdekt door Jon Diamond en om haar heen werd een fenomenale band geformeerd.

 

Haar rauwe stem was vervolgens te horen op vele podium en op inmiddels zes platen, waarvan de laatste (‘Broken Down’) in 2015 verscheen). Ook zou Dany schitteren als Janis Joplin in de Broadway-musical ‘Love, Janis’ (2001-2003) en was ze Sadie in de Beatles-film ‘Across The Universe’ (2007). Je zou haar ook kunnen kennen als stem van diverse MTV-promo’s in de jaren 90 en 00.

Big Bo 2011

Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk.

 

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

 

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer.

 

Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

 

Inmiddels op 50-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.

2006 11 Bluesfestival Bluesaanzee

2007 02 Jan Akkerman

2007 Bluesfestival Bluesaanzee

2008 Barking Luke

2009 Soul Review

2010 Flavium

Copyright © Daan Overkleeft